Sållat grovt proteinbröd med valnötter

Recept från Wellnesskväll med Emelie Jabbari.

Ger 2 limpor eller 1 stor limpa i en 3 liters form.

Dag 1

2 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
2 dl helt korn, tog hel dinkelkorn
1 dl rågkross

Gör så här:

1. Häll ner rågmjölet i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll detta över mjölet.
3. Blanda väl och rör ner rågkross och dinkelkorn.
4. Täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag. Alternativ gör detta tidigt på morgonen och gör brödet på eftermiddagen/kvällen.

Dag 2

3 dl vatten
50 gram jäst
degen från dag 1
1/2 dl mörk brödsirap eller fibersirap
2 tsk salt
3 dl rågmjöl
2 dl bovetemjöl, mandelmjöl eller tapiokamjöl
2 ”lila skopor” Protein Blend
200 gram valnötter (stek lite lätt i en panna och dela i mindre bitar).

Gör så här:

1. Värm vattnet till fingervarmt. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i jästen.
2. Blanda ner resten av ingredienserna
3. Blanda väl, det blir en kladdig deg.
4. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar,smorda och mjölade, eller gör ett bröd och jäs det i en 3 liters form.
5. Strö på lite havssalt på toppen
6. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
7. Grädda bröden/brödet på nedersta falsen i ca 60 minuter, tills de fått en innertemperatur på 98 grader.
8. Låt bröden/brödet stå kvar i sina formar 10 minuter. Stjälp sedan upp dom på galler och låt svalna under bakduk.

Plasta in bröden, de behöver inte vara helt kalla och låt dom vila till nästa dag helst då de blir som saftigast. Men om man inte kan hålla sig så får man givetvis äta det på en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *