Meningslös klädkod på inbjudan?

Nu är jag anmäld till Oriflames Kickoff. Den är på Elmia i Jönköping söndagen 1 september (även i Lund och Stockholm). Varje höst och vår ordnas en kickoff för oss konsulenter. Det brukar inte vara något problem att bjuda med en gäst, en person som är nyfiken på att kanske bli konsulent. Sista anmälningsdag är 13 augusti, så än är det inte för sent att hänga på.

Vad gör man på kickoffen då?

Nya och gamla konsulenter från när och fjärran samlas förväntansfulla för att få information om nyheter och kommande produktlanseringar. Vi äter något gott och de säljare och gruppchefer som utmärkt sig eller som det gått bra för uppmärksammas med premieringar.

Det brukar ofta vara underhållning och utlottningar och alla får med sig en “goodiebag” med ett urval av nya produkter. Det brukar uppskattas. Eller som någon råkade säga:
– ”Ska vi inte få med oss en doggybag?”

Meningslös klädkod?

Faktiskt så reagerade jag på att det på inbjudan till kickoffen stod ”klädkod business”. Vi har inte haft klädkod tidigare på våra kickoffer. Jag tror dessutom att den klädkoden kan skrämma bort nya konsulenter från att anmäla sig. När jag hört mig för förstod jag att det i några fall varit gäster som inte klätt sig vårdat, men då kan man ju skriva det, ”vårdad klädsel” på inbjudan. Klädkod låter så väldigt formellt, tycker jag.

I Sverige har vi fyra vedertagna klädkoder och Business är inte en av dem. Kollade på nätet, bland annat vad Magdalena Ribbing och etikettdoktorn Mats Danielsson har att säga om utlandets klädkoder.

Så jag skrev till Oriflames kundservice och frågade bland annat vad de menade med att ange en icke-svensk klädkod, det hjälper ju inte oss gäster att veta vad som förväntas. Svaret jag fick måste väl ha skrivits i all hast, en förklaring av vad klädkod business innebär fanns inte med. Och sen kan man undra varför man skriver en klädkod om det ändå är upp till var och en att bestämma om man vill följa den eller inte…?

”Hej Anneli,
Tack för ditt mail!

Vi anger alltid en klädkod för våra större evenemang och du får själv bestämma om du vill följa den eller inte.

Önskar dig en trevlig dag!”

Nåja, de behöver inte vara oroliga för att jag ska komma dit direkt från stranden i bikini eller komma klädd i mjukisbyxor, foppatofflor eller i hotpants. 😉

Hur som helst ser jag mycket fram emot den stora kickoffen i september! 🙂 Det har varit många stora förändringar för oss konsulenter under sommaren och jag hoppas vi får svar på många av våra frågor där. Men framför allt för att det är så kul att träffas och umgås en dag tillsammans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *