Ris på persiskt vis

image

Idag fick jag lära mig laga GOTT ris av mina vänner från Iran.
Detta är nybörjarsättet som går snabbt och lätt till vardags. Det finns tydligen ett mer avancerat sätt att laga ris på, men det får jag lära mig en annan gång.

Vi använder extra långt Basmatiris av god kvalitet.

Här på bilden har vi tagit 3 (kaffe)muggar ris och drygt 4,5 muggar vatten.

Skölj riset i en bunke tills vattnet blir klart. Låt stå i vattnet tills det är dags att hälla i det i kastrullen.

image

Koka upp vatten i en kastrull (1,5 vatten × mängden ris). Tillsätt salt (lika många teskedar salt som muggar ris) och ca 50 gram extra saltat smör eller gärna mer!

Häll av vattnet från bunken. Lägg riset i det kokande vattnet och rör om. Sänk värmen bara en aning (5 av 6). Rör om då och då.

Nu är grejen den att vattenångan ska kokas bort från riset. Därför ska du inte ha lock på än!

image

På bilden ser du att vattenmängden sjunkit ner till risytan ungefär, är det dags att vira en handduk runt ett lock. Och lägg locket på kastrullen. Sänk värmen (2 av 6).

Låt nu riset koka under locket som är invirad i handduk ca 20 minuter tills allt vatten sugits upp av riset och överskottet av ångan är i handduken.

image

Lägg upp riset på ett serveringsfat. Färdigt och jättegott!

image

Nu är riset klart

image

Upplagt på fat. Kan dekoreras med saffrans ris exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *