Recept på nyttigt och superenkelt bröd

Jag erkänner – jag älskar hembakat bröd, oavsett om det är dotterns engelska scones med smör, ost och marmelad, mammas finska rågbröd i tunna skivor eller svärmors fantastiska limpa. Men jag är inte alls bra på att ge mig tid att baka, särskilt inte bröd som ska jäsas och knådas och formas och så…

För länge sedan fick jag av min gamla träningskompis från förr ett brödrecept som han trodde skulle passa mig. Ärligt talat tog det nog fem år innan jag ens provade att baka det. Då hade jag fått det på mejlen en andra gång och han hade talat så varmt om det så jag gav brödbaket – som varken behövde jäsning, knådning eller formning – en chans. Så här blev resultatet.

Har du något tips på bröd eller annat gott som går lätt att baka? Kommentera gärna.

Ingredienser i en skål

Här har jag hällt de torra ingredienserna i en rostfri skål.

Brödrecept

  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl rågmjöl
  • 1 dl havregryn
  • 3/4 dl krossade linfrön
  • 3/4 dl solrosfrön
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 msk bikarbonat (OBS! ej bakpulver)
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 8 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan russin och sirap och blanda väl. Tillsätt filmjölken 2 dl i taget och arbeta in den ordentligt så allt mjöl absorberas. Degen skall vara klibbig och trögflytande.

Smörj en ugnsform med smör och strö ut lite gramhamsmjöl runtom i formen. Häll i degen och fördela den jämnt över formen. Grädda på 200 grader i nedre delen i ugnen 50-60 min.

Låt svalna minst 1 timme innan du skär i brödet.

Bröd i ugnen

Två limpor blev det med dubbel sats. Smidigt att hälla smeten i en form bara. 🙂

 

One thought on “Recept på nyttigt och superenkelt bröd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *